Yetişkinlerin erişkin yaşamın kişisel ve mesleki sorumluluklarından kaçınması şeklinde birdavranış kalıbı olup, bazı kişilerde çocukça olabilecek rahatsız edici bir şakacılık söz konusudur. Duyguları gösterme zorluğu, erteleme veya vakit öldürmeler, hayata yönelik hedeflerin belirsiz veya zayıfça düzenlenmiş olması, sorumluluklar ve hatalar ile ilgili büyüsel 0düşünceler/ batıl inançlar, kendi sorunları için başkalarını suçlama, sorunlarını görmemek için gerçeklikten kaçmaya çalışmak sık gözlenir. İlişkilerdeki davranışları hem platonik hem romantiktir. Ümitsizce partner arayışındadırlar ama anlamlı ilişkileri sürdürmekte zorluk çekerler. Bir odada çalışırken iyi hissetseler bile tanıdıklarına yönelik hareket etmeye ve daha derin düzeyde ilişki geliştirmede güçlük çekerler. Bu davranışlarının kökeninde gelişimin ergen düzeyinde kalmaya yönelik istekleri söz konusudur.
Peter Pan sendromunda olgunluk düzeyi önemli bir etmendir. Bu kişiler ergen gibi davranmaya eğilimli, yaşlarından beklenmeyecek düzeyde, yaşıyla uygunsuz davranırlar. Sorumluluk sahibi, duygusal olgunlukla ilişkili ilişki kurabilme becerisinde ve parasal anlamda düzenlilik sergileyemezler. Belli gelişimsel aşamaları (okuldan mezun olmak, mesleki kariyere başlamak, evlenmek ya da çocuk sahibi olmak gibi) gerçekleştirememektedirler.
Ailelerin çocuğa verdiği özgürlük, sorumluluk, hesap verebilirlik, yükümlülük miktarı erişkinlik davranışlarında doğrudan etkili olmaktadır. Eğer erişkinler tarafından riskleri fazlaalgılamaktan ziyade, olumlu yönlendirme ve makul düzeyde destek sağlanmazsa ve çocukça davranışlara yönelik bahaneler devamlı olarak sergilenirse, çocuk da çaresizlik, riskten kaçınma, çocuğun beklentilerini azaltan, olgunluğa karşı çocuksuluğu ödüllendiren
davranışlar sergilenirse bu durumun temeli atılır. Bu çocuklar ileride başarı, gurur, özgüven hissi zayıflığı yaşayabilirler, zorluklarla karşılaşınca utangaç davranabilirler.
Hayat boyu doyumsuzluk ve yıkıcı davranışlar gösterebilirler. Bazı Peter Pan özellikleri sergileyenler narsisistik kişilik bozukluğu özellikleri sergileyebilir, bu belirtiler çocukluk gelişimindeki yaralanmışlıklardan köken alabilir. Bu durum geçmişteki olumsuz duygu deneyimlerine karşıegoyu korumak amaçlı mizahi ya da küstahça davranışlar ile maskelenmektedir. Eğer büyükbir kayıp yaşarlarsa (aileden birinin kaybı, mesleki kayıp gibi) değişim için çaba sarf etmeye başlayabilirler.