Kötü rüyalar yaygın görülen uyku sorunlarındandır ve nadiren önemli sağlık sorunlarının bir işaretidir. Bununla birlikte, birkaç yeni çalışma, sık veya sürekli kabuslar ile gelecekteki bilişsel düzey arasında ilişkiler bulmuştur. Önceki araştırmalar, kabuslar da dahil olmak üzere yetişkinlikte uyku sorunları ile nörodejeneratif hastalıkların başlangıcı arasında bir bağlantı bulmuştur. Yazıya konu olan çalışma 1958'de Britanya'da tek bir hafta içinde doğan tüm insanları içeren verileri kullandı. Son 3 ayda “gece terörü" açısından incelendiğinde, 6991 çocuğun (%51'i kız) %78'si hiç kötü rüya görmedi, %17.9'u geçici kötü rüyalar gördü ve %3.8'i sürekli kötü rüyalar gördü. 50 yaşına gelindiğinde (2008 yılında), 262 katılımcıda bilişsel bozukluk gelişti ve beşine Parkinson hastalığı teşhisi kondu.
Tüm ortak değişkenler ayarlandıktan sonra, çocukluk döneminde daha düzenli kabuslar görmek, hem erkeklerde hem de kadınlarda bilişsel bozukluk veya Parkinson hastalığı geliştirme riskinin daha yüksek olmasıyla doğrusal ve istatistiksel olarak anlamlı" ilişkili bulundu ( P = .037). Hiç kötü rüya görmeyenlerle karşılaştırıldığında, sürekli kötü rüya görenlerin 50 yaşına kadar %85 daha fazla bilişsel bozukluk veya Parkinson hastalığı riski saptandı (düzeltilmiş ihtimal oranı [aOR], 1.85; %95 GA, 1.10- 3.11; P = .019).
Başka bir çalışmada ise, haftada en az bir kez kabus gören sağlıklı orta yaşlı yetişkinlerin, takip eden on yılda bilişsel gerileme yaşama olasılığının dört kat daha fazla olduğu bulundu. Aynı kabus sıklığına sahip yaşlı yetişkinlere, hiç kötü rüya görmeyen akranlarıyla karşılaştırıldığında, demans teşhisi konma olasılığı iki kat daha fazla gözlendi. Klinik olarak kabus görme bozukluğu teşhisi konan kişiler için uyurken pozitif sesler dinlemenin önemli bir müdahale olabileceğini düşündürmekte. İsviçre’de yapılan başka bir çalışmada 36 katılımcı, kabuslarını olumlu rüyalara yönlendirmeyi öğreten bir gündüz imgeleme prova terapisi dersine dahil edildi. Katılımcılara bir kabusu hatırlamaları, onu zihinsel olarak olumlu bir şeye dönüştürmeleri ve ardından gün boyunca yeniden yazılan rüyayı" uygulamaları öğretildi.
Katılımcıların yarısı, pozitif rüyaları uygularken özel bir ses de çaldırdı. 2 hafta boyunca ses, REM döngüleri sırasında çalındı. Sesi duyanlar önemli ölçüde daha az kabus gördü.
Kaynak: Abidemi I. Otayku. DOI: https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2023.101872 Trend Olan Klinik Konu: Kabuslar ve Demans. Ryan Sirek. Trend Olan Klinik Konu: Kabuslar ve Demans - Medscape - 17 Mart 2023.Çocsız