Stresle başa çıkmada doğayla temasta olmak, beyin bölgelerine olumlu etki yapmakta. Sağlıklı bireylerle (63 kişilik) yapılan bir çalışmada ağaçlık alanlarda 1 saatlik yürüyüş amigdale (beyinde anksiyete bölgesi) aktivitesini azalttığı belirlenmiş. Bu etki şehirdeki yoğun bir yürüyüşle oluşmuyor. Berlin’den Dr. Simone Kühn ,daha önce böyle bir ilişkinin düşünüldüğü ama ilk kez sebepsel bağlantının kanıtlandığı ilk çalışma olduğunu belirtiliyor.
Kentsel yaşam strese yol açabilmekte, depresyon, anksiyete ve şizofreni gibi ruh sağlığı bozuklukları yaşama riskini arttırabilmekte.
Fonksiyonel MR görüntüleme ile yapılan çalışmada amigdalade aktivasyon eşiğinin artması ile amigdalede genel bir olumlu etki oluştuğu gözlenmiş.
Kentlerde ormana yakın yerlerde yaşayanlarda daha sağlıklı amigdale yapısı söz konusu oluyor. Bu sebeple stresle başa çıkmada daha başarılı olabildikleri düşünülmekte. Sonuç olarak şehir planlamacıların park ve ormanlarla kaplı daha yeşil bir şehir (Berlin’de olduğu gibi) için çaba sarf etmeleri gerekmekte. Şehirde yaşayan insanların da olabildiğince vakitlerini doğada geçinmeleri daha sağlıklı bir ruh yapısı için önemli.
Doğayla baş başa olabildiğinizi nice sağlıklı, mutlu günler dileğiyle.
Kaynak: Medscape Medical News Megan Brooks, 13 Eylül 2022
How Nature Nurtures the Brain: New / Waging Data Mol Psychiatry, basım 5 Eylül 2022